Nye varer i vores have: hjortehornet sumak

Nye varer i vores have: hjortehornet sumak
Nye varer i vores have: hjortehornet sumak

Video: Nye varer i vores have: hjortehornet sumak

Video: Nye varer i vores have: hjortehornet sumak
Video: Дневник хранящий жуткие тайны. Переход. Джеральд Даррелл. Мистика. Ужасы 2024, Kan
Anonim

Hvad slags plante er det her - hjortehornet sumak, og hvorfor hedder det det? Denne plante er et prydtræ eller en busk omkring fem meter, hvilket er svært at møde i vores område.

hjort sumac
hjort sumac

Formen af dens krone er afrundet med hårde tykke grene, dækket ud over blade med en usædvanlig overflod af "ulden" vækst af brun eller rødlig farve. I udseende ligger hemmeligheden bag træets navn - dets grene, især om efteråret, hvor de er blottet for løv, ligner meget hjortehorn, hvorfor sumak er luftig og har et så mærkeligt navn. Det vækker især opmærksomhed om efteråret, hvor det grønne løv bliver orange. Knopper svulmer op om foråret, træets grene begynder at få en rosa nuance, og i forsommeren er hele kronen af sumac dækket med rige grønne blade, som pludselig bliver orange, gule og røde om efteråret. Hunnerne af denne plante blomstrer også. Mod slutningen af sommeren dukker der klynger af dens frugter op på træet, dækket af rødt fnug, som kan observeres i ret lang tid. Plantens frugter - kogler - bør dog ikke smages, da de desværre er giftige, selvom de er meget attraktive for os. Derfor, selvom du tog dem i dine hænder, er det bedre ikke at glemme at vaske dine hænder efter dette møde.

fluffy sumac
fluffy sumac

Denne plante kaldes også eddiketræ. Hvorfor? Ifølge historien blev staghorn sumac hentet fra Nordamerika, hvor indianerne identificerede en af dens mærkværdige egenskaber: fra dens frugter ekstraherede de et krydderi, der minder om eddike i smag og specificitet, da denne repræsentant for floraen indeholder tanniner, som giver sumak en sur smag.

Sumac-træet bruges i landskabspleje og vokser godt i små haver og plantekasser. Det der er særligt behageligt er, at det er frostbestandigt, det er ikke særlig krævende for jorden. Trimning anbefales ikke, da dette kan resultere i yderligere afkom.

Men hvordan er hjortehornet sumak ellers nyttigt? Som vi allerede har nævnt, er den værdsat for sit indhold af tanniner, som er afgørende for læderforarbejdning.

sumac træ
sumac træ

Det er værd at bemærke separat, at indholdet af dette stof i det er ret højt, henholdsvis sumac er efterspurgt på det tekniske område. Farvestoffer til silkestoffer er lavet af denne plante, voks fra frugterne bruges til at lave ret værdifuld lak. Det er godt at lave dekorative håndværk af forskellige typer af sumaktræ. Hvorfor fra dette træ? For det første er det tæt, og for det andet er det flerfarvet - det kan være enten gult eller orange. Hjortehornet sumak er også ejer af et andet interessant stof - vinsyre, som henholdsvis bruges til vinfremstilling.

Hvis du beslutter dig for at købe dette til dit forstadsområde"hornet" plante, så vil du selvfølgelig være interesseret i dens pris. På trods af at planten er dekorativ og usædvanlig for vores region, kan du trygt bestille den i specialbutikker. Og derefter bliver du den stolte ejer af et eksotisk lyst træ.

Anbefalede: