Moderne arkitektoniske elementer fra oldtiden

Indholdsfortegnelse:

Moderne arkitektoniske elementer fra oldtiden
Moderne arkitektoniske elementer fra oldtiden

Video: Moderne arkitektoniske elementer fra oldtiden

Video: Moderne arkitektoniske elementer fra oldtiden
Video: Arkitekter genopbygger et gammelt sommerhus for at skabe et lysfyldt moderne hjem (husrundvisning) 2024, Kan
Anonim

Hver epoke har sin egen tilgang til at dekorere bygninger. De arkitektoniske elementer, som arkitekterne brugte, understregede stilen og tilhørsforholdet til en bestemt kultur. Disse traditioner har overlevet den dag i dag. Facaderne på moderne bygninger er også dekoreret med forskellige former for indretning, idet stilretningen overholdes.

arkitektoniske elementer
arkitektoniske elementer

Lidt historie

Paladsbygninger og -templer opført i det gamle Egypten og Sumer havde søjler med elementer af stuk og maleri. Deres opgave var at vedligeholde konstruktionens tag. Arkitektoniske elementer blev også brugt i det gamle Asien. I færd med at udvide det antikke Grækenlands grænser forenede forskellige nationaliteter sig, som hver havde sit eget syn på arkitektur. Over tid begyndte visse europæiske stilarter at udvikle sig. Elementer af forskellige retninger ændrede deres former, blev suppleret med nye funktioner uden at miste den vigtigste arkitektoniske stil. I antikken blev indretningen af facaden udskåret hovedsageligt af marmor. Sjældent brugt granit ogsandsten. Sydasien har berømte strukturer, der har arkitektoniske elementer lavet af holdbart træ. Det er i øjeblikket på mode at dekorere facaderne på bygninger med stukdekoration.

arkitektoniske elementer af bygningens facade
arkitektoniske elementer af bygningens facade

Dekorationstyper i facadedesignet

Bygninger med brug af forskellige elementer får individuelle funktioner. Arkitekter, der bruger indretning i facader, har mulighed for at rette op på bygningens mangler, skabe et unikt og levende billede af bygningen. Ved fremstilling af elementer bruges forskellige materialer til at understrege linjer og geometri af former. Oftest i moderne bygninger er der sådanne arkitektoniske elementer af bygningens facade, hvis navne er kommet til os siden oldtiden - disse er basrelieffer, gesimser, søjler, balustre og pedimenter, buer, balustrader, pilastre og mange andre dekorative typer. Overvej, hvad disse elementer er.

arkitektoniske elementer af bygningens facade
arkitektoniske elementer af bygningens facade

Notation

  • Bas-relieffer. Arkitektoniske elementer i form af skulpturer, billeder, malerier, der pryder bygningens facade og stikker ud fra væggene med halvdelen af deres volumen.
  • Udhæng. Et fremspringende element i en bygning, hvis opgave er at adskille taget fra den lodrette væg.
  • Kolonner. Støtte under tagskægget, placeret i lodret position. Designet ligner en rund tønde med en forlængelse i toppen.
  • Balustere. De arkitektoniske elementer i bygningens facade, såsom balustre, er små søjler med udskåret indretning. Bruges af gruppen i design af rækværk, såsom balkon- og trappegelændere og andre strukturer.
  • Gavle. Et trekantet element med to skråninger på siderne, placeret over gesimsen og fuldender bygningens facade.
  • buer. Bueformet loft af åbningen i væggen, baseret på søjlerne. Der er falske buer, der dekorerer blindspændet.
arkitektoniske elementer af facader
arkitektoniske elementer af facader
  • Balustrader. Hegn, bestående af grupper af balustre, der passerer langs dæmningen, bro, langs kanten af balkonen, tag. Har piedestaler til dekorative statuer.
  • Pilasters. En dekorativ afsats øverst på en søjle eller væg, der har et basreliefdesign.

Materiale til fremstilling af bygningsindretning

Arkitektoniske elementer af facader i dag er lavet af gips, polymerbeton og mange andre materialer.

Gips stuk bruges til at genskabe en arkitektonisk stil som Empire, Rococo eller Art Nouveau. Gips er lydigt og let at modellere og får unikke former, der individualiserer hver bygning, der har stukstøbning i facadeudsmykningen. Gips bruges til at skabe figurer og basrelieffer, der pryder bygningen. Dette materiale er kommercielt tilgængeligt, og ved hjælp af skabeloner kan du selv skabe et unikt indretningselement. Det er vigtigt at vide, at gipsfigurer er ret tunge og, monteret på taget af bygningen, giver en imponerende belastning til dens fundament.

Et materiale som polymerbeton består af knust granit, sand og kvartsmel. Til limning af materialeder anvendes specielle harpikser. Fordelen ved polymerbeton er dens lethed og styrke. Oftest bruges dette materiale til at efterligne natursten.

Det holdbare materiale er også glasfiberarmeret beton, der er modstandsdygtigt over for naturfænomener og mekaniske skader. På grund af dens lethed og enkelthed blev det muligt at erstatte elementer udført på den gamle måde med nye uden væsentlige ændringer.

arkitektoniske elementer
arkitektoniske elementer

Kunstige materialer har forenklet skabelsen af komplekse indretningskomponenter. Moderne arkitektoniske elementer er enkle og nemme at installere, hvilket fremskynder arbejdet og reducerer deres omkostninger.

Anbefalede: