Bonsai: hvordan man vokser fra frø. Dyrkning af bonsai fra fyrretræ, eg, ahorn

Indholdsfortegnelse:

Bonsai: hvordan man vokser fra frø. Dyrkning af bonsai fra fyrretræ, eg, ahorn
Bonsai: hvordan man vokser fra frø. Dyrkning af bonsai fra fyrretræ, eg, ahorn

Video: Bonsai: hvordan man vokser fra frø. Dyrkning af bonsai fra fyrretræ, eg, ahorn

Video: Bonsai: hvordan man vokser fra frø. Dyrkning af bonsai fra fyrretræ, eg, ahorn
Video: Sådan lufter du et gammelt æbletræ til bonsai *NEMT* 2024, April
Anonim

Bonsai er et lille træ med en stamme og krone i en bizar form. Dens historie går tilbage til oldtiden, til Kina, men det var i Japan, at bonsai blev fra bare usædvanlige planter til en rigtig kunst. I dag er både selve træerne og metoden til deres dyrkning betegnet med ordet "bonsai". Hvordan dyrker man sådan et mirakel derhjemme? Hvor lang tid tager det for en almindelig stueplante eller træplante at blive til et selvforsynende indretningselement? Hvordan dyrker man bonsai fra fyrretræ eller dværg hårdttræ? Alt, hvad der kan interessere dig i denne japanske kunst, vil blive diskuteret i artiklen nedenfor.

bonsai hvordan man vokser
bonsai hvordan man vokser

Hvorfor vælger mange mennesker bonsai blandt hundredvis af plantesorter?

Indendørs blomster kan dekorere ethvert interiør, tilføje lysstyrke og friskhed til det. Derudover renser levende planter luften og mætter den med ilt. De, der elsker blomster, men ikke har et stort nok område til at rumme store buskede eksemplarer, vælger norm alt en bonsai. Hvordan man dyrker det selv, de er oftere interesseretkun ægte elskere af indendørs kulturer, fordi det tager meget tid og kræfter. Selvom denne race er dværg, er den stadig et træ, hvilket betyder, at den er dannet over flere år, ikke måneder, som almindelige blomster i en have i en vindueskarm. Meget få mennesker spørger, hvordan man dyrker bonsai fra frø, fordi denne opgave er endnu mere omhyggelig og kræver meget tålmodighed. På samme tid, pleje af et dværgtræ, skabe en krone af en bizar form, dekorere jorden - alt dette giver et ekstraordinært spillerum for din fantasi, derfor overgår det med hensyn til originalitet og fascination langt dyrkningen af almindelig indendørs planter. Så er du klar? Så begynder vi at stifte bekendtskab med bonsaikunsten i alle dens detaljer!

Hvordan vælger man en plante til at skabe en bonsai?

Hvordan dyrker man et bonsai-træ, hvis du absolut intet ved om det? Du skal selvfølgelig starte med valget af plantemateriale. Oftest sker denne proces i en planteskole eller et drivhus. Blandt de løv- og nåletræer, der vokser i vores region, er de absolutte favoritter ahorn og fyr. At lave en bonsai ud af dem vil ikke fungere hurtigt, men i sidste ende vil du få en rigtig "dværg" i de bedste japanske traditioner. Du kan prøve at dyrke et miniaturetræ fra andre arter, herunder:

  • syrener af forskellige varianter;
  • spirea;
  • irga;
  • cherry;
  • gran;
  • æbletræ;
  • juniper;
  • lærk;
  • viburnum;
  • cotoneaster;
  • tjørn;
  • birk;
  • barberry.

Faktisk er det muligt at skabe en bonsai fra næsten enhver plante. Det vigtigste er, at den føles behagelig i det lokale klima og tåler hyppig beskæring.

Det er meget nemmere at dyrke bonsai fra indendørs blomsterafgrøder. Eksperter anbefaler at foretrække velforgrenede sorter med små blade. Du har sikkert allerede præsenteret Benjamins ficus, kaffetræ, citron eller figen som en bonsai. Hibiscus, stedsegrøn buksbom eller laurbær vil se lige så godt ud.

Og for at afslutte denne del af bonsai-samtalen, endnu et råd: vælg en plante, du kan lide. Det vil tage lang tid at arbejde på det, og resultatet bliver næppe geni alt, hvis træet generer dig med sit udseende, lugt eller blomstring.

Hvordan vælger man en potte og jord til bonsai?

hvordan man dyrker bonsai derhjemme
hvordan man dyrker bonsai derhjemme

Så du har valgt og købt en frøplante, som du vil lave en bonsai af. Hvordan vokser man ham stærk og sund? Det hele starter med krukkevalg og plantning.

Den ideelle potte til et japansk dværgtræ er en keramisk beholder, ikke for dyb, med stor diameter, der ligner en skål. Der skal være plads nok i den, så bonsaiens rødder er forsvarligt dækket.

Samtidig er det uønsket at bruge jord til almindelige indendørs blomster, fordi det holder på meget fugt, og frøplantens rodsystem kan rådne. I naturen vokser bonsai under barske forhold, på klippefyldte skråninger, der klæber sig til næsten bare sten. Selvfølgelig betyder dette ikke, at derhjemme træetskal dyrkes på sten, men jordens kvalitet skal være så tæt på naturlig som muligt. I tilfælde af bonsai er pottens og jordens hovedfunktion at balancere den overjordiske del af frøplanten.

Hvordan planter man en bonsai?

hvordan man dyrker et bonsaitræ derhjemme
hvordan man dyrker et bonsaitræ derhjemme

Beholderen skal have drænhuller. Det anbefales også at lægge et net på bunden for at forhindre udvaskning af jorden. Inden plantningen skæres bonsaiens rødder til, så planten passer i potten. Hæld lidt jord over nettet, placer derefter træet og bind de største underjordiske dele af det med tråd, og fastgør det til beholderen gennem drænhullerne. Fyld gryden færdig med jord og vand bonsaien.

Bemærk venligst, at tempererede træer kun plantes om foråret. Hvis du planlægger at forvandle en indfødt fra troperne til en bonsai, kan dette gøres når som helst på året.

Hvordan plejer man bonsai ordentligt?

Hvordan dyrker man bonsai derhjemme? For at gøre dette er det nødvendigt at opretholde et bestemt lys- og temperaturregime i rummet, skabe et tilstrækkeligt fugtighedsniveau og organisere regelmæssig vanding. Det skal bemærkes, at bonsai er en kultur, der ikke kan være permanent indendørs. Hvis det er muligt, skal det sendes en tur fra tid til anden: til altanen, verandaen eller endda til haven.

hvordan man dyrker eg bonsai
hvordan man dyrker eg bonsai

Træer har brug for meget lys, især i overskyet vejr og om vinteren, når dagen er kort. Brugen af fluorescerende lamper vil hjælpe med at rette op på situationen.

Fugten omkring bonsai'en holdes på det rigtige niveau ved at placere en lille beholder med vand ved siden af gryden. Du kan organisere en daglig direkte sprøjtning af bonsai fra en sprayflaske. Gør dette om morgenen, så løvet når at tørre inden aften.

Temperaturregimet vælges individuelt, baseret på de specifikke krav til træsorten. Så folk fra subtroperne (granatæble, oliven, myrte osv.) føler sig godt tilpas ved en temperatur på 7-15 °C. Tropisk bonsai har brug for mere varme - fra 16 til 25 ° C.

Vand træerne ofte, men i små portioner. Jorden i potten skal være konstant fugtig, men ikke for våd. Vand er foreløbigt forsvaret. Den ideelle mulighed er smeltevand. Sørg for, at hele tykkelsen af jorden i potten er fugtet, når du vander. Om sommeren bør bonsai "vandes" oftere, da de vokser mere intensivt på dette tidspunkt.

Hvordan forbereder man frø til et miniaturetræ?

Hvis du er interesseret i, hvordan man dyrker bonsai fra frø, så gør dig straks klar til, at det vil tage meget tid, nogle gange endda mere end 5 år. Plantemateriale kan købes i en planteskole, bestilles online eller endda afhentes selv i en nærliggende park.

hvordan man dyrker bonsai fra frø
hvordan man dyrker bonsai fra frø

Tropiske træer dyrkes af frø af buksbom, myrte, blåregn, ficus, bredbladet - bøg, avnbøg, ahorn, elm, birk, nåletræer - cedertræ, fyr, gran, cypres.

Plantemateriale af sådanne racer som tjørn, enebær, kvæde kræver, at de holdes i ro i 6-12 måneder. Frø anbringes i en beholdermed vådt sand og efterlad på et køligt sted. Fremtidige fyrretræer, graner, egetræer og graner sås tværtimod bedst umiddelbart efter høst.

Så, hvordan dyrker man bonsai fra eg eller andre arter fra frø? Umiddelbart før plantning spires de i vand, mos eller vermiculit. Bræk deres hårde skal for at øge spiringen. Det anbefales også at behandle frøene med et fungicid og sterilisere jorden for at minimere muligheden for spiresygdomme.

hvordan man dyrker fyrrebonsai
hvordan man dyrker fyrrebonsai

Hvor og hvordan planter man spirede bonsaifrø?

Mens plantematerialet svulmer, klargør du potterne. Egnede tørvekopper eller den mest almindelige plastik, fyldt med en tørve-sandblanding (1:1). Jorden komprimeres, frø lægges ud på den, og groft sand hældes ovenpå. Dæk beholderne med folie eller glas for at skabe en drivhuseffekt. Glem ikke at overvåge fugtigheden i de resulterende minidrivhuse.

Når de første skud klækkes fra sandet, organiseres der regelmæssig luftning, og efter at der er kommet blade, kan frøplanterne åbnes helt. Når planten når en højde på 10 cm, udskiftes plastikkoppen med en fuldgyldig potte. Fra nu af kan du gradvist begynde at danne den fremtidige bonsai.

Hvordan dyrker man bonsai fra stiklinger?

For dem, der ønsker at lære at dyrke bonsai korrekt og samtidig spare tid, vil vi fortælle dig om metoden til at danne bonsaitræer fra stiklinger. Sammenligner vi det med frømetoden, bemærker vi, at processen vil accelerere med omkring et år. Stiklingerne skæres medsunde brunkuldte skud og rodfæstet i frugtbar jord eller i vådt sand. Hvis du har valgt nåletræ, er det bedre at gøre dette i april eller begyndelsen af september. Juni anbefales til at forberede stiklinger til løvfældende bonsai.

Vigtigt: Det virker ikke at dyrke et træ fra en afskåret gren af cedertræ eller fyrretræ. Tværtimod, hvis du er interesseret i, hvordan man dyrker ahornbonsai ved stiklinger, bør du vide: skuddene på denne race, som elme, berberier, avnbøg og buske, der bruges i hække, slår rod meget godt. Nåletræer slår rod i lang tid, nogle gange inden for et år. Den første gang efter rodning skal stiklingerne passes omhyggeligt: hærde, vandes regelmæssigt. Topdressing er ikke nødvendig, da en tilstrækkelig mængde næringsstoffer er i frisk jord.

Hvordan danner man en bonsai-krone?

hvordan man dyrker ahornbonsai
hvordan man dyrker ahornbonsai

Der er flere stilarter af bonsai. Hvordan dyrker man sådan et træ på egen hånd, så det ligner en rigtig "japaner"? Lad os starte med, at bonsai-kronen skal have en konisk form. Træerne ser meget originale ud, hvis grene danner udt alte vandrette lag med det mest tætte løv i hver af dem. Bemærk, at den ikke kun er smuk, men også meget sund bonsai.

Den første beskæring udføres umiddelbart efter plantning af en ung plante. Spar ikke grenene: du skal kun efterlade dem, der passer ind i silhuetten af den fremtidige bonsai, som du har opfundet. Ved at binde skud til rødder, vikle med wire eller trække vægte kan duindstille den ønskede retning for træets vækst. Samtidig vil du omfordele energi mellem stærkere og svagere grene.

Den mest grundige beskæring udføres efter overvintring. I løbet af sæsonen justeres bonsai-kronen med mere skånsomme klipninger. Teknikken afhænger ikke kun af dine personlige ønsker til træets form, men også af plantens race.

hvordan man dyrker bonsai
hvordan man dyrker bonsai

Kunstig ældningsbonsai

Hvordan dyrker man et bonsaitræ derhjemme, så det efter 1-2 år ser ud som om det er mere end et dusin år gammelt? Der er en særlig ældningsteknik. Nogle gange fjernes dele af barken fra bonsai-stammen ved hjælp af en kniv eller tang. Med tålmodighed og en vis teoretisk viden kan du endda flække et træ eller lave et hul i det. Hvis du planlægger at lade kvisten være i live, kan du ikke lade den stå helt uden bark. Gem mindst en tynd strimmel, der vil levere næring fra stammen til toppen af skuddet. Døde grene kan ældes mere aggressivt ved hjælp af en speciel træskærer. Den nøgne stamme er nogle gange endda tonet eller omvendt bleget.

Enebær, fyr og gran egner sig bedst til denne behandling, da deres træ indeholder specielle stoffer, der forhindrer udvikling af svamp og forrådnelse.

Flere udtryk for ægte bonsai-fans: planter med bark fjernet kaldes "sharimiki" og med en delt stamme - "sabamiki".

Airlaging

Luftlag er nødvendige for at rette formen på en bonsai, for eksempel, hvis dens stamme er forlang.

hvordan man dyrker et bonsaitræ
hvordan man dyrker et bonsaitræ

For at få lagdeling laves et cirkulært snit på stammen af en løvfældende plante i det rigtige niveau, og en stribe bark fjernes. Hvordan dyrker man fyrrebonsai ved hjælp af denne teknik? Med nåletræer fungerer de lidt anderledes: skuddet bindes med tråd, så der kommer et sår på det, og fugtes derefter med en roddannelsesstimulator. Den resulterende skade er i begge tilfælde pakket ind med våd spagnum og beskyttet med et myggenethylster fyldt med frugtbar jord. Det er bedre at udføre denne procedure om foråret.

Åbn hylsteret om efteråret (for nåletræsbonsai - et år senere). Unge rødder skal dukke op på afskæringsstedet. Herefter skal du bare vente til rødderne bliver stærkere. Hele denne tid skal de forblive under hylsteret.

Når du ser, at rødderne er klar til at bringe næringsstoffer til bonsaien fra jorden, skal du fjerne hylstret, skære planten lige under stiklingerne og plante i en ny beholder.

Selvfølgelig er denne historie om japanske dværgtræer og kunsten at dyrke dem langt fra komplet. Hvis du beslutter dig for at skabe din egen originale bonsai, er der meget mere at lære. Men uanset hvilken slags træ og stil du vælger, så husk: det vigtigste i denne sag er tålmodighed, opmærksomhed, omhu og … din fantasi!

Anbefalede: